Приключенски заслон

Построяване на приключенски заслон – елемент в Анимационната програма на туристическите дейности на Приключенски езикови лагери ALS, camps.bg

Приключенски заслон или място за нашето пребиваване при походите в планината по време на летните лагери. Аниматорите от приключенските езикови лагери ALS съвместно с инструктора по спортно-туристически дейности предварително са разчертали маршрутите на походите и ситуациите по ориентиране. Тяхната пресечна точка е в нашия горски заслон. Това е мястото, което те са избрали за най-голямото приключение в планината. Място за почивка, похапване и забавление. То може предварително да е застроено от ловци, туристи или по линия на проектно финансиране. Ако е така – там задължително има дървена, метална или каменна лека постройка, в която ако завали дъжд можем да се скрием. Много важно е наличието на питейна вода или река. Друга опция е да построим сами нашия заслон. За целта избираме място с отдалеченост от хотелската база не-повече от два часа път, на равна поляна близо до река. В този случай винаги сме придружавани от джип, който транспортира нашето оборудване. Разполагаме с шест големи палатки и четири малки, шатра с подвижни стени за 30 човека, комплекти за хранене, газова скара, газови котлони, гумени ботуши – 10 чифта, щипки за лов на раци – 10 бр. и риболовни такъми. Аниматорите разделят лагерниците на отбори и им дават задачи. Едни се грижат за храната, други за огъня. В изграждането на заслона участват всички. В реката ловим риба или раци. Маршрутът на следващите походи минава задължително през заслона.

Правила преди тръгване за поход и подготовка по време на лагерите

Преди тръгване за поход водачът на групата трябва: а) да определи маршрута, графика и скоростта на движение; б) да раздели групата на няколко по-малки като назначи отговорници с точно определени задачи (за сведение на група от 8 до 20 души се полагат поне 3-ма водачи); в)да сложи по-опитните и издръжливи в края на всяка група; г)да изчака на местата за почивка като оставя време за почивка за всички; д)да се направи предварителен инструктаж на участниците; е)да се предупредят излетниците за подходящата екипировка за планинския преход.

Екипировка

Личната екипировка на лагерниците включва: 1)обувки. Те трябва да са удобни, не трябва да са с изкуствена подметка, за да не се хлъзгат, да са сериозни и изпитани обувки за планина, да няма възможност стъпването върху тръни и остри камъни да ги пробият; 2)бельо – леко, от естествени материи, да не стяга тялото, да е съобразено със сезона; 3)горно облекло – да е съобразено със сезона, с възможност за обличане и събличане; 4)връхна дреха – добре е да запазва от дъжд и вятър, да е лека, за да не пречи на ходенето; 5)ръкавици  не само за студено време, ще се наложи да се хващате за храсти, да се събират съчки, дървета, камъни);чорапи поне два чифта (ако се намокрят при неудачно прескачане на река или при дъжд и кал); 6)раница – най-удобната чанта за багаж за планина, защото оставя ръцете свободни – движението е по-лесно, другите чанти нарушават равновесието ни. Добрата раница натоварва хълбоците, а не раменете и гърба, което бързо изморява и изтощава тялото. Добре е да е от непромокаема материя и с капак отгоре. Опаковайте багажа в найлонови торбички, особено храната, кибрита, дрехите и т.н. 7)шал, кърпа за глава; 8)въженце, ножче, електрическо фенерче; 9)вода (сега има удобни малки опаковки, които може да поставите в найлон, за да не се разлеят. Водата може да се пази и само за екстремни случаи, тъй като маршрутите по екопътеките предвиждат почивки на места с питейна вода.

Към това може да се прибави и:  крем(против изгаряне, за устни); носни кърпи, тъмни очила, найлонови пликчета (за най-различни случаи); санитарни принадлежности – анкерпласт, бинт, тоалетна хартия и др.

Игрови методи: *Запознаване със земеповърхните форми, съставяне на план на местността; изобразяване върху топографска карта; *Моделиране на указателни знаци с помощта на природни материали; *Ориентиране по местните признаци и небесни тела.

Автор: Александра Киселкова, предсседател на БАСЕТ, автор на учебно помагало по ,,Екотуризъм и защитени територии“, включващо наръчник на екскурзовода/планински водач – поръчано и издадено от нашия екип по европейски проект.

                                                                     Гласувайте за нас в:  bg_top_logo18