7-те Рилски езера


7-те Рилски езера – акцент в анимационната програма на туристическите дейности на Приключенски езикови лагери ALS, camps.bg

Учениците от есенния приключенски лагер, провел се в курортното градче Сапарева баня осъществиха мечтания еднодневен поход до 7-те Рилски езера в най-слънчевия ден на месец септември. Походът започна с голямото приключение – офроуд с джипове, които ни взеха от хотела и по стръмен, каменист и с върли завои път ни изкачиха почти до едноименната хижа. Преживяването е неописуемо, гледките – впечатляващи. Голяма тръпка! Рискови моменти нямаше, но имаше такива, които спират дъха ти, когато джипът се накланя, поднася, та дори и връща назад. Но е вълнуващо и забавно, затова нямаше отказали се в обратната посока.

От хижата започва истинският туризъм. Следва преход около час и половина – в началото изкачването е леко, после се ходи почти по равен терен. Най-напред се показват Долното езеро, Рибното езеро, Трилисника и Близнака (2095-2243 м надморска височина) – един уникален природен феномен, пред който очите ти се пълнят с наслада. Величествената Рила разкрива прекрасна панорама от високо към езерата. Последва опияняваща и вдъхновяваща емоция при пристигането ни на Бъбрека (2282 м) – едно вълшебно огледало полегнало в пазвата на планината. Кристално чиста вода,  през която прозира пъстървата. Иска ти се да стъпиш върху него и да се разходиш върху стъклената му повърхност, в която се отразяват околните назъбени хребети и сипеи. Слънцето грееше силно, а пречупената му светлина в езерото ни поднасяше в цветна феерия огледалния образ на околността. Тук направихме и първата си почивка – похапнахме сандвичи, направихме снимки и клипчета и разбира се – отбелязахме местонахождението си във facebook. След това в индианска нишка потеглихме нагоре. Изкачването е бавно и по-трудно, пътеката е стръмна и камениста, на много места теренът е хлъзгав от течащата вода. След още около час път стигнахме до Окото (2440 м) и Сълзата (2535м). Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България – дълбочината му достига до 37,5 м. То има овална форма и се намира в сърцето на планината. Сълзата е най-високото от седемте езера. Водата му е прозрачна като майчина сълза. Там направихме голямата почивка. Всеки от нас пое дълбоко въздух, не защото нависоко той е разреден, а защото сбъднахме една голяма мечта. Красотата на планината и нейните езера ни накараха да унемеем пред величието на природата. Едно непознато чувство на Божественост изпълни душите ни. Опиянени от видяното бавно потеглихме обратно. Джиповете ни чакаха на уговореното място. За всички денят приключи в топлия минерален басейн на хотел ,,Илиева къща”, където се проведе есенният лагер. 7-те Рилски езера  бяха едно незабравимо приключение в последните дни на лятната ваканция!

Автор: Katty_Bell

Легендата

Преди хиляди години, когато на земята още нямало хора, в планината Рила живеели двама великани — мъж и жена. Те се обичали безумно и боготворели красотата и уюта на своя дом. Домът им бил толкова привлекателен, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят. За нещастие, един ден зли сили минали покрай техния дом. Като зърнали това красиво място, завидели на семейното щастие на великаните, ядосали се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Започнали да пращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения разтърсили земята. Великанът защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе или цвете, бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само разпалвало огромната им злоба и жестокост и те решили да свършат пъкленото си дело докрай. В една тежка битка младият великан паднал убит. Доволни от своята победа, злите сили си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ бликали безспир и се стичали по хребетите право в долините. Леели се и се събирали в доловете, докато образували бистри езера с изумителна чистота.

Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.

error: Content is protected !!