Знаете ли,че …


Знаете ли, че екопътека Гълъбовци – Гургулят е част от туристическите дейности на  Анимационната програма на Приключенски езикови лагери ALS, camps.bg

Знаете ли, че екопътека Гълъбовци-Гургулят съществува много от отдавна. Тя е позната на туристите, които обичат да идват тук, както и на ловните дружинки от района. Началото на възстановяването на старата екопътека в частта Гълъбовци – Пеклюка,  поставиха учениците от Bulprogress schools по проект на МОН. Техни последователи станаха децата от летните езикови лагери. Наред с ученето, игрите и забавленията, в анимационната програма на летните лагери сме планирали заедно да изпълняваме едно природосъобразно приключение: да разчистваме пътеката, да строим къщички за птици и да ги закачваме на дърветата, да направим достатъчно пейки и масички, които да поставим на местата за отдих и да възстановим маркировката, която са въвели учениците преди нас. Защото ние сме част от природата и трябва да се грижим за нея.

Автор: Вили

 

Екопътека Гълъбовци-Пеклюка-Гургулят започва от центъра на село Гълъбовци. Има указателна табела и маркировка, поставени от учениците. Минава се покрай къща за гости “Пеклюк”, разположена близо до църквата на селото. Екопътеката има дължина 2,5км и минава по живописен маршрут, свързващ  Гълъбовци и Гургулят.

Начало на екопътеката Върви се изцяло по поречието на река Петлюк и се стига до място за отдих и детска площадка. На места има мостчета. На мястото за отдих има изградена детска площадка и беседка. След като отминем мястото за отдих с детската площадка, се продължава по поречието на река Петлюк и се минава по пътека през красива широколистна гора, намираща се от лявата (източната) страна на реката. Малко преди скалния комплекс на местността Петлюка има малко водопадче с вир. Дотук е лесната част на пътеката. В пълноводния сезон е възможно да бъдете силно затруднени в достигането на мястото за отдих в местността Петлюка, което се намира от другата страна (южната страна) на скалите, тъй като основния път минава през ждрелото по поречието на реката. Най-вероятно има пътеки за заобикаляне на скалите или изкачване към върха, за да се заобиколи реката, но те не са маркирани (утъпкани) и не се препоръчват за начинаещи туристи без подготовка, без компас или без GPS.

error: Content is protected !!