Зеленчуково шишче


Зеленчуково шишче, приготвено на жар от лагерния огън е любим елемент от анимационната програма за много деца от Приключенски езикови лагери ALS, camps.bg

Няма нищо по-вкусно от зеленчуково шишче, изпечено на жар в приключенския заслон! Уморени от дългия поход и незабравимите приключения, децата обожават заниманията край лагерния огън. На предварително избрано и подготвено от аниматорите място, изграждаме нашия приключенски заслон. Там се установяваме за повече време – имаме занимания край лагерния огън по приготвяне на здравословна храна и временен подслон, игри и забавления край реката. Аниматорите разделят децата на отбори, за да върви работата равномерно. Момчетата донасят пръчки, които дялкат и обгарят на огъня, защото в планината нямаме скара. Пръчките ни служат за шишове. През това време момичетата замесват тесто за питки или гевречета и подготвят зеленчуците – чушки, моркови, тиквички, домати, лук. Всеки сам нанизва зеленчуците на пръчката. Не можете да си представите колко са вкусни зеленчуците на пръчка/шиш. Ако реката, до която сме се установили е по-пълноводна може да имаме и късмет с улова на риба или раци. Разполагаме с принадлежности за риболов и комплекти гумени ботуши и ръкавици за лов на раци. Винаги има желаещи за тези дейности, затова децата преминават на ротационен принцип от едно занимание в друго.  За някои стоенето с въдица в река е скучна работа, за други – предизвикателство, но да газиш в реката, да вдигаш камъните и ловко да хващаш раците е приключение за всички. Освен това е вкусно приключение, защото сварени раците са много апетитни. Но това са бонуси към нашата горска трапеза.

След като всяко дете е направило своето зеленчуково шишче, всички заедно сядаме край огъня, за да ги изпечем. И докато се взираме в жарта си разказваме любопитни историйки и пием горещ билков чай или бульон, който сами сме приготвили. Това е незабравимо!

Автор: Владо

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

error: Content is protected !!