Местността Пеклюк


Походът до местността Пеклюк – акцент в Анимационната програма на туристическите дейности на летните Приключенски езикови лагери ALS, camps.bg

Когато сме на лагер в Гургулят задължително посещаваме местността Пеклюк, която се намира недалеч от селото. Три варовикови скали – Пеключки камик, Равни камик и Кривша са разположени на една линия в посока изток-запад. Между трите скали реката е изваяла приказно ждрело. Децата изкачват скалата Орлов камък, за да се насладят от птичи поглед на живописната гледка.

 

 

Местността Пеклюк 

Местността Пеклюк се намира малко над хотелчето в селото, което я прави още по-достъпна и социализирана. Маршрутът от хотела до нея е по не много стръмен път, от който се открива чудесна гледка към селото и пантеона на загиналите войници в Сръбско-българската война. При изкачването на височината лесно се забелязват зъберите на скалите, които изпъкват на фона на останалия релеф. Те са известни като „Пеключки камък”. Насочвайки се към скалите се забелязва могила до единия зъбер.

Могилата 
Оказва се, че тя е поредната, разбита и ограбена от иманяри. Личат следи от верижни машини. На „входа” към могилата, там, от където са минавали машините, са оставени парчета кафява керамика от някакъв съд, открит вътре, които явно не са заинтригували „откривателите’ си и са оставени на земята. Може да се влезе в основата на могилата измежду свлечената пръст и растителност, забелязва се правилна ниша, все едно нещо масивно е извадено от там. В местността са открити исторически находки, които се датират около 5-6 хил. пр. Хр. Предполага се, че по-късно районът е населяван от трибалите, а впоследствие и сердите. След като разгледахме останките от могилата, се насочваме към първия скален масив.

Скалното светилище на Асклепий
Нещо като изсечени стъпала ни завеждат до върха на скалата. Открива се уникална панорамна гледка на целия район. Този рид се спуска към реката, която минава в подножието, а от другата страна, точно срещу него, започва другата скала. Реката образува късо, но живописно ждрело. В ниската част, до реката, са направени пейки, маси и чешми, водата, казват, че е минерална и лековита. Именно заради тази вода се срещат твърдения, че в района е имало светилище на Асклепий (може би скалата, от която слязохме?), като в района на гр. Сливница са намерени и монети с негово изображение. Започва изкачването на съседната скала. Достигаме до интересна пещера, като на входа и има залепени икони, оставени свещи и кибрит за палене. Явно мястото се почита по някакъв начин. Тук изпъква аналогията с пещерите-свтилища, топоси на вяра, почитани от древността и античността, но няма данни за по-ранно използване. В пещерата не може да се влезе без подходяща екипировка, но според някои тя излиза от другата страна на скалата. Продължава се нагоре покрай зъбера и се заобикаля отзад.

Кладенецът и крепостната стена
При изкачването и от обратната страна се забелязва зидан кладенец, широк 2-3 м. и дълбок около 5-6. Малко над него се забелязват останки от крепостна стена. Кладенецът е бил част от отбранителното съоръжение. Съществуват теории, че крепостта се е използвала от Кракра Пернишки, според други крепостта е от времето на братята Асен и Петър. След крепостта се достига и върхът на този масив.

Тълкувание на имената  „Гургулят” и „Пеклюк”
Някои тълкуват името Гургулят като „ропотене, шумолене”, други като „могила, връх, високо място”. И в двата случая местността Пеклюк се вписва в обясненията- ропотенето и шумоленето на реката между скалите, а и могилата и високото място. А ако се анализира и самата дума Пеклюк, в частност представката пек- (на други места пер-, пир-) тя е в значението си на „високо място, близо до небето” (Пир-ин, Пер-перикон).

Автор: Николай Борисов, Статия в Роден Край www.rodenkrai.com

error: Content is protected !!